Gala Premiilor Gopo 2016

Adina Scutelnicu Publicat la: 30-03-2016

Luni, 28 martie 2016, a avut loc în Sala Mare a Teatrului Național „I.L. Caragiale” București cea de-a X-a ediție a Galei Premiilor Gopo pentru cele mai importante producții ale industriei de film românești.

Cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2016 le-a avut Aferim!, care a și câștigat 13 dintre cele mai importante statuete Gopo: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” – Radu Jude –, „Cel mai bun scenariu” – Radu Jude și Florin Lăzărescu –, Premiul Publicului pentru cea mai de succes producție cinematografică din 2015, „Cea mai bună imagine”, „Cel mai bun machiaj”, „Cel mai bun sunet”, „Cel mai bun montaj”, „Cele mai bune costume” ș.a.

Premiul pentru „Cel mai bun actor într-un rol principal” i-a fost  acordat lui Teodor Corban pentru rolul lui Constandin din Aferim! Alexandru Dabija, în rolul boierului Iordache Cîndescu din aceeași producție, a primit o statuetă Gopo pentru „Cel mai bun actor într-un rol secundar”. Premiul pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar” i-a revenit Mihaelei Sîrbu (actrița a mai primit un trofeu Gopo într-o ediție anterioară a Galei Premiilor Gopo) pentru rolul Sultanei din Aferim!

Premiul pentru „Cea mai bună actriță într-un rol principal” i-a fost acordat Ioanei Flora pentru rolul Paulei din Acasă la tata, în regia lui Andrei Cohn. Demn de menționat este și faptul că Acasă la tata a fost filmul prin care Andrei Cohn a debutat în lungmetraje.

Statueta Gopo pentru „Cel mai bun debut” i-a fost acordată regizorului Nicolae Constantin Tănase pentru Lumea e a mea, o producție care a fost nominalizată la șapte categorii. Nicolae Constantin Tănase este la al doilea trofeu, pe primul obținându-l în 2013 la categoria „Tânără speranță”. La ediția din acest an, trofeul pentru categoria „Tânără speranță” i-a revenit Anei Maria Guran, în rolul Larisei din filmul Lumea e a mea.

Oana Giurgiu a câștigat premiul pentru „Cel mai bun documentar” cu producția Aliyah Dada, Andrei Crețulescu, cu Ramona, a primit Premiul Gopo pentru „Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune”, iar titlul de „Cel mai bun scurtmetraj documentar” i-a revenit filmului regizat de Sandra Isabela Țenț, Chat with Alice.

Premiul „Cel mai bun film european” i-a fost acordat producției rusești Leviathan, în regia lui Andrey Zvyagintsev.

Premiile Gopo pentru întreaga carieră au fost oferite în ediția din acest an actorilor Florin Piersic și Constantin Drăgănescu, iar cascadorul Paul Fister a primit un premiu special.

Gala Premiilor Gopo este organizată anual de către Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc pentru cele mai importante realizări cinematografice românești din anul precedent. Numele festivalului este un omagiu adus cineastului român Ion Popescu Gopo pentru aniversarea a cinci decenii de la câștigarea, de către cineastul român, a trofeului Palme d’Or pentru „Cel mai bun scurt metraj de animație”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe