Iașul, capitala filmului românesc

Andrei Giurgia Publicat la: 13-05-2015

În perioada 6-10 mai 2015, Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ) și Asociația Revistei TIMPUL (ART) organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL, eveniment dedicat anul acesta actorului George Mihăiță. Proiecțiile vor avea loc la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, la Casa de Cultură a Studenților și în aer liber, în grădina publică Palas.

Cu fiecare ediție, festivalul a crescut atât prin calitatea invitaților, cât și prin producțiile prezentate publicului cinefil. „Noi credem că Iașul are doar de câștigat din organizarea acestui eveniment, iată, pentru a șasea oară. Poate că publicul în fața căruia venim cu filmele din programul festivalului nu are acces la cinematografia românească, așa cum se întâmplă, de exemplu, în București sau în alte orașe, unde producțiile românești intră mai ușor în sălile de cinema ori unde se organizează mai ușor evenimente similare. Ținem cu tot dinadinsul să aducem cinefilii ieșeni împreună, să inițiem un dialog și să conștientizăm importanța filmelor autohtone. Pentru asta avem nevoie de susținere și implicare, desigur. Să spunem totuși că în cele cinci seri de festival vom avea producții cinematografice și invitați de top, iar faptul acesta este deja meritoriu”, precizează PR-ul festivalului, Corina Gologoț.

La început de mai, la Iași sunt așteptați peste 20 de actori, regizori și scenografi, iar numărul filmelor prezentate se ridică la zece. „Această nouă ediție a Serilor Filmului Românesc TIMPUL reprezintă, pentru publicația pe care o coordonez, o altă oportunitate de a prezenta cultura în acțiune, în contextul unui parteneriat care există, deja pentru al doilea an, între ASJ și revista noastră. În plus, aș spune că avem posibilitatea de a demonstra, împreună cu tinerii jurnaliști, că Timpul nu este doar o revistă de cultură, ci și un fenomen care produce și susține cultura, de această dată prin intermediul filmului românesc, al minunaților săi regizori și actori și al extraordinarului său public”, a subliniat Daniel Șandru, președintele ART.

 

Șase noutăți pentru a VI-a ediție

Pentru prima dată, festivalul are o temă: reconstituirea. Majoritatea filmelor de anul acesta pornesc de la anumite fapte reale, situații întâmplate sau care recompun aceste momente. Filmul-vedetă este Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie, avându-l în rolul principal pe George Mihăiță.

Criticul de film Irina Margareta Nistor este consultantul cinematografic al festivalului și va fi prezentă, alături de invitați, la întâlnirile cu iubitorii de film românesc din Iași. „Serile Filmului Românesc TIMPUL, ediția a VI-a, debutează pe 6 mai, cu o peliculă-far a anilor ’60, Reconstituirea, al cărei protagonist de 66 de ani are în continuare sufletul adolescenților, pe care îi cucerește și călăuzește de atâta vreme cu un farmec incontestabil: George Mihăiță, românul și europeanul. O întâlnire care cu siguranță va rămâne de neuitat, întipărită în memoria afectivă a publicului ieșean cinefil, de toate generațiile”, este de părere Irina Margareta Nistor.

Adrian Păduraru este ambasadorul cultural al ediției de anul acesta. Actorul ieșean va reprezenta imaginea festivalului în mediile culturale din țară.

Tot pentru prima dată, la această ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL, s-a apelat la implicarea tinerilor în eveniment, mai exact, s-au recrutat voluntari pentru preluarea invitaților, organizarea proiecțiilor și evenimentelor conexe sau realizarea unor materiale jurnalistice. Din cele peste 80 de persoane înscrise, urmează a fi selectați 25 de voluntari.

Organizatorii au lansat platforma web a festivalului (www.serilefilmului.ro), unde se regăsesc toate detaliile ediției de anul acesta, dar și o istorie scrisă și în imagini a celor cinci ediții desfășurate până în prezent.

„Iubesc filmul românesc” este o campanie marca Serile Filmului Românesc TIMPUL și vine în sprijinul promovării producțiilor cinematografice românești din toate timpurile. Campania începe în mediul online, iar apoi se va muta în offline, în Iași, cu scopul de a-i informa pe iubitorii de film despre modul de desfășurare a festivalului. Scopul campaniei este acela de a face publicul și iubitorii de film să se identifice cu personajele și filmele românești preferate și de a le promova.

 

George Mihăiță și invitații săi

Primele două zile din festival îl au ca personaj central pe actorul George Mihăiță și invitații lui, alături de care va face o scurtă incursiune în activitatea cinematografică de până acum. „Abia aștept să vin la Iași, să mă întâlnesc cu publicul cinefil din acest oraș care te obligă cultural. Îi felicit pe organizatori și m-aș bucura dacă aș schimba opinii cu spectatorii ieșeni despre filmele prezentate în festival”, a declarat actorul.

Deschiderea festivalului va avea loc pe 6 mai 2015 printr-o gală ce se va desfășura în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Aici vor fi proiectate filmele Accident, în regia lui Sergiu Nicolaescu, și Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie. Invitații lui George Mihăiță care vor participa la discuțiile cu publicul cinefil sunt Vladimir Găitan, Ileana Popovici și Irina Margareta Nistor.

Reconstituirea a fost ales cel mai bun film românesc din toate timpurile de către Asociația Criticilor Români de Film, jurații fiind 40 de critici de film autohtoni. Pelicula a fost achiziționată în 2012, în colecția permanentă a Muzeului de Artă Modernă din New York.

Șoricelul Aurică este rolul din filmul Veronica ce l-a marcat pe George Mihăiță. Pe 7 mai 2015 va fi Ziua Copilăriei la Casa de Cultură a Studenților, unde filmul va fi proiectat în prezența actorului, care le va povesti despre acest rol celor prezenți în sală. Filmat atât în România, cât și la Moscova, filmul Veronica a deschis porțile către sufletele mici și mari. Motanul Dănilă (Dem Rădulescu) sau vulpea (Vasilica Tastaman) sunt doar o parte dintre personajele alături de care generații întregi au trăit cu sufletul la gură peripețiile Veronicăi.

 

Film românesc în aer liber, la Iași

Seara, în grădina publică Palas, va rula filmul Undeva la Palilula, în regia lui Silviu Purcărete. Filmul lui Silviu Purcărete prezintă un oraș în care viciile se plimbă libere, locul în care sufletele sunt vândute alcoolului și desfrâului. Locul paradoxurilor și al miturilor, în care există o maternitate, dar nici unui copil nu îi este permis să vină pe lume, este considerat un blestem. Palilula este orașul în care ajunge tânărul Serafim, proaspăt absolvent al Școlii de Medicină și care cade pradă, la rândul său, viciilor și falsei fericiri. După proiecție, spectatorii îi vor întâlni pe George Mihăiță și actrița Pușa Darie.

 

America, venim! și De ce eu? la SFR TIMPUL

Cea de-a treia zi a festivalului va debuta cu o comedie în regia lui Răzvan Săvescu, America, venim! Filmul pune accent pe întâmplările pline de umor și neprevăzut prin care trece o trupă de teatru din provincie care pleacă în căutarea visului american. Cei cinci actori împreună cu directorul teatrului traversează Oceanul pentru a susține un spectacol la New York, la invitația Consulatului Român. Dar cum în showbiz totul este imprevizibil, trupa își schimbă colaborarea pe drum, pentru câțiva bani în plus. La discuțiile cu publicul ieșean vor participa actorii Tania Popa, Ion Sapdaru și regizorul Răzvan Săvescu.

Seara va fi proiectat filmul De ce eu?, având la bază fapte reale. Pelicula prezintă lupta dusă de un tânăr procuror cu scopul de a afla adevărul și ruinarea rapidă a acestuia în conjunctura prea dură a realității. În circumstanțele social-politice din 2000, procurorul Cristian Panduru încearcă să dezlege ițele unui caz complicat de corupție, anchetând cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals, uz de fals și sustragere de documente. Lupta pe care tânărul procuror idealist o începe din interior contra sistemului și descoperirea faptului că rădăcinile corupției, întreținute de oamenii puterii, sunt mult prea adânci îi produc schimbări interioare puternice. La final, regizorul Tudor Giurgiu și actorul Emilian Oprea vor răspunde la întrebările cinefililor.

 

Actoriedefilm.ro, un proiect care promite

Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță au pus bazele acestui proiect cu scopul de a aduce pe marile ecrane din România un tip de cinema efervescent, proaspăt și liber de orice fel de constrângere conceptuală. Iulia Rugină a semnat regia peliculelor Love Building și Alt Love Building, ce vor rula în ziua de 9 mai 2015 în premieră la Serile Filmului Românesc TIMPUL. La discuțiile cu spectatorii vor participa actorii Alexandru Papadopol și Dorian Boguță.

 

Aferim! și Declarație de dragoste la final de festival

Filmul lui Radu Jude, Aferim!, care a obținut Ursul de Argint pentru regie la cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, va fi prezentat publicului ieșean în ultima zi de festival. Filmul ne oferă o poveste în alb-negru de acum 200 de ani din Țara Românească. Un zapciu, interpretat de actorul ieșean Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). La întâlnirea cu publicul de după proiecția filmului vor participa actorul Teodor Corban și scenaristul Florin Lăzărescu.

Filmul Declarație de dragoste, în regia lui Nicolae Corjos, împlinește anul acesta 30 de ani de la lansare. Organizatorii vor pregăti câteva momente speciale pentru a marca acest moment alături de actorii Teodora Mareș, Adrian Păduraru și Andrei Duban. Această proiecție specială este organizată împreună cu revista VIP.

La finalul acestei ediții, membrii ASJ vor realiza un supliment cu interviuri, reportaje, informații din culise și tot ce nu se va vedea în perioada 6-10 mai 2015. Acesta va fi distribuit împreună cu numărul din luna mai al revistei Timpul, partenerul oficial al festivalului. Ediția de anul acesta este susținută de Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și TV5 MONDE.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe