Timpul – 139 de ani. Vioiciune a ideilor, nu încrâncenare

Daniel Șandru Publicat la: 13-03-2015

Într-un spațiu social în care isteria, musai însoțită de smulsul părului din cap, afectează și sfera culturală, discursul normalității argumentative constituie încă o excepție. Se vorbește nu despre idei, ci despre oameni, cel mai adesea în termenii „pamfletari” ai atacului la persoană; nu despre valori ce ne pot aduna împreună, ci despre ceea ce ne separă; nu despre importanța dialogului, ci despre primatul monologului; nu în termenii beneficei și intelectualei dubitatio, ci în cei autoritari ai adevărului absolut, obligatoriu unic și, la fel de obligatoriu, deținut de cine trebuie.

În același spațiu în care se întâmplă să viețuim comunitar există, ca „normalitate”, un comic radicalism al pozițiilor și se profesează o tragică hermeneutică a suspiciunii. Pe acest fond, „grupurile de prestigiu” nu dialoghează, ci se aud singure, vorbind îndeobște în paralel. Încrâncenarea este, din câte îmi pot da seama, marca existențială a lumii noastre culturale și intelectuale. Știu, oamenii serioși, deținătorii cheilor de la poarta de acces spre adevărul unic nu se joacă. Morga e preferabilă abordării ludice; când rostim cuvântul cultură trebuie să simțim toată apăsarea lumii și, pentru necesarul efect de scenă, să dăm ochii peste cap.

Nu facem asta la Timpul. La 139 de ani de la înființarea publicației (15 martie 1876), preferăm vioiciunea ideilor. Vizibilă, cred, în paginile seriei noi a revistei, grație dinamismului articolelor – editate și prezentate în acord cu toate standardele jurnalismului cultural și de opinie –, prin identitatea colaboratorilor și, foarte important, prin practicarea unui dialog certificat de normele civilității democratice. La un an de la lansarea acestei noi serii – timp în care am construit parteneriate instituționale și colegiale, am organizat evenimente de anvergură și am reușit difuzarea publicației la nivel național –, Timpul își plasează vioiciunea ideilor și în spațiul virtual, printr-un site ce va cunoaște o permanentă adaptare la așteptările cititorilor noștri.

Acestuia i se va adăuga foarte curând platforma blogurilor Timpul, un alt loc de intersecție a ideilor, astfel încât să fie posibilă multivalența ideologică și intelectuală. Acesta este modul nostru de a înțelege și încuraja diversitatea lumii în care trăim, de a ne plasa în spiritul unei alterități de care avem nevoie spre a ne cunoaște. Confruntarea voioasă a ideilor rămâne principiul ce orientează spiritul Timpului, tocmai pentru că reacțiile venite din partea publicului ne încurajează în acest sens.

Cât despre încrâncenare, aceasta rămâne, din punctul de vedere al dialogului profesat la Timpul, normalitatea unei lumi a fantasmelor, în care, desigur, fiecare este liber să-și etaleze orgoliile, să se închipuie un mic dumnezeu al culturii și să creioneze edificii ale monologului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe