Birlic este mulţumit. La Fălticeni se joacă teatru!

Andrei Giurgia Publicat la: 24-02-2015

De patru ani la rând, în orașul Fălticeni se desfășoară Festi­valul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”. Asociația „Fălticeni Cultural”, inițiată și coordonată de preotul Liviu Mihăilă, este organizația care a pus la cale acest eveniment în memoria celui mai mare actor de comedie din România, Grigore Vasiliu Birlic. Timp de șapte zile, peste 100 de tineri din toată țara și Republica Moldova au participat la ateliere de teatru, spectacole și discuții cu mari actori ai scenei românești.

Tinerețea, pe scenă la Fălticeni

Ediția de anul acesta, desfășurată în perioada 1‑7 septembrie, a reunit în concurs nouă trupe la categoria „Interpretare” și peste 30 de tineri la categoriile „Monolog” și „Poezie”. Juriul de specialitate, format din Lorette Enache, coregraf la Univer­sitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, actorul Tudorel Filimon, profesorul de limba și litera­tura română Neculai Sturzu, regizorul Radu Ghilaș și Gheorghe Balint, regizorul trupei de teatru Birlic și președinte al juriului, a urmărit și analizat texte clasice (Almost, Maine, Legenda Mănăstirii Argeșului, Un pedagog de școală nouă, Mecanica inimii), dar și contemporane sau adaptate (Satul electronic, Cinci nuanțe de negru, România… unde ești?).

Prima seară a aparținut trupei de teatru Birlic, înființată odată cu fes­tivalul, în anul 2011. Pregătiți de regizorul Gheorghe Balint, tinerii aspiranți la titulatura de actor au prezentat două spectacole: Țara asta ține la tine, mă! (Matei Vișniec) și adaptarea Karagiale Reloaded.

Spontaneitate și improvizație

Pe toată perioada festivalului, cei peste 100 de participanți au fost implicați în realizarea atelierelor de teatru susținute de Lorette Enache și regizorul Radu Ghilaș. Mișcarea scenică, prezența în fața publicului sau improvizația au fost câteva dintre exercițiile propuse participanților. „Mă bucur că am observat la concurenții de anul acesta un plus de prospețime, venit din maniera de a aborda rolurile, de a veni în fața publicului cu o curățenie sufletească specifică acestei vârste”, a menționat Lorette Enache. Pe tot parcursul concursului, trupele s‑au încurajat, s‑au aplaudat și au schimbat impresii după fiecare reprezentație. „Aici, la Fălticeni, am văzut ceva mai rar întâlnit, din păcate, în aceste vremuri: teatru de calitate. Tinerii sunt minunați. Mulți dintre ei vor face teatru. Sper c‑am reușit să‑i îndrumăm și mai sper că, datorită Fălticeniului, teatrul va avea o viață mai bună. La workshopuri am învățat unii de la alții: spontaneitate, improvizație. Am inventat texte, am creat mici spectacole. Teatrul este o competiție și i‑am învățat cum să se comporte într‑o competiție”, ne‑a declarat Radu Ghilaș.

„Grigore Vasiliu Birlic este mult mai mare decât Louis de Funès”

Ziua mult așteptată a decernării premiilor a fost precedată de o întâlnire de suflet cu doamna teatrului românesc, Draga Olteanu Matei. De numele actriței se leagă și salvarea Casei de Cultură din Fălticeni, actualul Centru Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”. „Nu vă pot descrie ce era aici acum patru ani! Ferestrele erau murdare, la fel și cortina. În sală totul arăta ca după război. Era o ruină. Scau­nele erau arse cu țigara și sfâșiate, mocheta ruptă. Era oribil. Mai lipseau șobolanii. Am început cu telefoane, intervenții. În două săptămâni, sala a fost reamenajată. Nici mie nu mi‑a venit să cred”, a declarat actrița Draga Olteanu Matei. La discuție au participat și actorii Maria Voronca și Tudorel Filimon. Au fost evocate amintiri despre Grigore Vasiliu Birlic. „Era drăguț și amabil de fiecare dată, generos cu toată lumea. Un actor nemaipomenit. Avea profunzime. Eu cred că maestrul Grigore Vasiliu Birlic este mult mai mare decât Louis de Funès”, a adăugat Draga Olteanu Matei.

Trupa Protha, câștigătoarea Festivalului

Trofeul „Grigore Vasiliu Birlic” a fost obținut de trupa de teatru Protha din Panciu, pentru spectacolul Mecanica inimii. Tinerii, coor­donați de Cătălin Sfârloagă, au venit la Fălticeni încă de la prima ediție.

Revista de cultură contemporană Timpul și Editura Adenium, parteneri oficiali ai Festivalului Inter­național de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, au înmânat câștigătoarei trofeului, trupa Protha, premii în cărți și bani.

Într‑o sală arhiplină, gala s‑a încheiat cu un spectacol extraordinar de operă, susținut de Lucian Dușa (pian), Silvana Coltor (soprană la Opera Națională Cluj‑Napoca) și tenorul Teodor Ilincăi.

„Festivalul a crescut de la o ediție la alta. Împreună cu membrii juriului am decis ca, de la anul, Festivalul Birlic să se transforme în festivalul festivalurilor. Vom viza câteva festivaluri mari din țară, iar trupele câștigătoare vor fi invitate timp de o săptămână la Fălticeni. Gala ediției de anul acesta a fost cea mai frumoasă. Am lansat albumul folk interpretat de tineri și ne‑am bucurat de prezența tenorului Teodor Ilincăi. La anul vrem să avem un târg de carte în cadrul festivalului de teatru. Vom lua și inițiativa ca o stradă din Fălticeni să poarte numele marelui actor”, a concluzionat părintele Liviu Mihăilă, organizatorul evenimentului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe