Mic ghid despre cum să reduci democraţia

Antonio Momoc Publicat la: 26-11-2019

Campania pentru alegerile europarlamentare din 2019 a dezvăluit că regimul politic din România sub guvernarea Dăncilă – Dragnea devine tot mai mult unul poliţienesc, iliberal, populist-naţionalist, adică mai autoritarist şi mai puţin democratic. De altfel, atunci când anunţa, dintr-o eroare, că va „reduce democraţia” în România, dna prim-ministru expunea –fără să vrea – un mare adevăr.

Două dintre cele mai importante libertăţi ale unui stat democratic membru al Uniunii Europene şi anume libertatea de exprimare şi libertatea de circulaţie a persoanelor, prima prevăzută şi de Constituţia României, a doua – unul dintre pilonii fundamentali ai Uniunii Europene – au fost călcate flagrant în picioare în timpul mitingurilor electorale PSD din aprilie – mai 2019.

Mai întâi la Suceava: atunci când un cetăţean, un tânăr simpatizant PSD, emigrant, muncitor în străinătate, revenit în ţară, a completat în discursul politic întrebarea retorică a lui Liviu Dragnea „Ce am făcut noi?!” cu referire la realizările guvernelor PSD din ultimii doi ani, cu un simplu „Nimic”. Reacţia liderului PSD, vizibil iritat, a fost de la tribună: „Nimic eşti tu”, iar membri şi lideri locali PSD l-au izolat şi bruscat pe tânărul care îşi exprima nemulţumirea faţă de demagogia şi retorica socialist-populistă.

Au urmat alte mitinguri PSD în Moldova, la Iaşi şi la Galaţi, la care au existat reacţii cetăţeneşti spontane, contramanifestaţii, locuitori ai respectivelor oraşe transformânduse în protestatari care au huiduit psd-iştii aduşi cu autocarele să asculte acelaşi discurs naţionalist al liderului Dragnea: naţionalist-populist pentru că în viziunea PSD, vinovaţi de neajunsurile guvernării sunt „străinii”, iar cum Preşedintele Iohannis însuşi este etnic german, în această logică discursivă, „străinul” Iohannis trebuie tras la răspundere pentru că apără intersele străinilor, nu pe ale românilor.

Săturaţi de atâta opoziţie civică în stradă, acolo unde se imaginau bun organizatori, mobilizatori, şi populari, preşedintele PSD şi organizaţia politică privată Partidul Social Democrat au trecut la acţiune la cel mai înalt nivel: Poliţia şi Jandarmeria au intervenit în forţă în sprijinul unei organizaţii politice private ale căror interese pare că le reprezintă doamna Ministru de Interne, Carmen Dan. În Muntenia, la Topoloveni, în judeţul Argeş şi la Târgovişte în judeţul Dâmboviţa, Poliţia şi Jandarmeria au fost puse în slujba PSD, dacă nu chiar confiscate de această organizaţie politică privată. În loc să acţioneze în sprijinul cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite care se exprimau liber (la Topoloveni) sau care doreau să circule liber prin oraş (la Târgovişte), jandarmii au reţinut şi dus la secţie sau poliţiştii au blocat circulaţia autoturismelor persoanelor din localitate care nu ştiau parola de trecere pentru accesul pe anumite străzi sau în anumite zone ale oraşului. Cine nu cunoştea parola de acces la mitingul PSD stabilită de partid nu avea acces cu maşina în propriul oraş. Parola de intrare în Târgovişte pentru participarea la mitingul electoral al partidului condus de Liviu Dragnea a fost stabilită şi comunicată de PSD poliţiştilor din judeţ pentru a opri autoturismele neautorizate să intre în localitate. Cu seninătate, chiar IPJ Dâmboviţa a recunoscut că accesul în oraş a fost condiţionat de aceste parole de acces, dezvăluind într-un comunicat de presă că parola a fost decisă de PSD.

Între timp, parchetul militar s-a autosesizat în cazul jandarmilor care i-au ridicat pe protestatarii de la Topoloveni, dar ca şi în cazul protestelor diasporei din 10 august suntem foarte departe de a stabili cine sunt vinovaţii pentru violenţele din piaţă sau responsabilii acelor abuzuri. Procurorii fac deocamdată cercetări în rem, adică sunt cercetate fapte şi nu persoane, pentru abuz în serviciu, purtare abuzivă şi lipsire de libertate.

Altfel, mesajele electorale PSD către simpatizanţii şi membrii de partid, către oamenii simpli afectaţi de criza economică sau de tranziţia la economia de piaţă au fost corect targetate şi în linia iliberalismului din regiune, din centrul şi estul Europei. Strategia politică PSD pare a fi: putem suspenda drepturile şi libertăţile fundamentale (libertatea de exprimare, libertatea de circulaţie a persoanelor, dreptul de a protesta, dreptul de a se asocia etc) atâta vreme cât convingem că economic şi social ajutăm categoriile populare defavorizate şi cât timp acuzăm şi convingem că de încălcarea drepturilor românilor sunt statul paralel sau străinii, oameni de afaceri (Soros), multinaţionale sau cancelarii europene (Berlin sau Paris).

Mesajele electorale PSD au insistat pe realizările macro-economice, pe calităţile programului de guvernare al PSD şi pe succesul economic din anii guvernărilor PSD: clipurile tv şi online au elogiat şi vorbit despre creşterea economică, despre pensii şi valoarea punctului de pensie, despre creşterea salariului minim pe economie, despre creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor, a bugetarilor şi pensionarilor, despre transportul gratuit al pe CFR pentru studenţi, despre împrumuturi pentru studenţi cu dobândă zero garantate de stat, despre creşterea salariilor medicilor şi stoparea exodului medicilor în străinătate. Manelistul Nicolae Guţă a lansat maneaua electorală PSD şi a stârnit word of mouth, media coverage şi reacţii în primetime în presa tradiţională.

De departe, mesajul electoral #Fără dublu standard este elocvent pentru identificarea „duşmanului poporului român” în varianta PSD: deoarece Uniunea Europeană îi tratează cu dispreţ pe români, sloganul electoral al partidului lui Liviu Dragnea, al deputatului „Mitralieră”, Cătălin Rădulescu, al foştilor activişti PRM, Olguţa Vasilescu şi Codrin Ştefănescu a fost: România merită mai mult... respect! Fără dublu standard pentru alimentele comercializate în România versus pentru cele comercializate de aceleaşi companii în alte state membre sugerează că alimentele de mai slabă calitate ajunse la consumatorii din România s-ar fi făcut cu complicitatea instituţiilor europene sau cel puţin cu buna ştiinţă şi acordul tacit al unor lideri politici euopeni. Această „dovadă a trădării” europenilor e de fapt o întărire a mesajului suveranist-izolaţionist al PSD, o temă electorală care descrie tendinţele iliberale şi anti-europene ale liderilor social-democraţi ameninţaţi a fi excluşi din Partidul Socialiştilor Europeni. O temă cu care pot fi convinşi şi acaparaţi cu succes alegătorii români nostalgici, naţionalişti, antiglobalişti, foşti susţinători ai defunctelor PRM şi PRU.

Sursa foto: www.b1.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe