FABULOSUL HAMSEA

Cristina Simion Publicat la: 15-06-2018

Îi însoțesc, de câțiva ani, parcursul artistic lui Lucian Christian Hamsea. Am cunoscut, în acest timp, un om frământat de morbul creației, exigent și adeseori nemulțumit de sine, un mentor ferm – uneori tăios de-a dreptul în apărarea principiilor în care crede, un fermecător causeur, navigând fără reticențe în câteva limbi – vreo șase-șapte, un împătimit al artei majore, un excesiv a cărui incredibilă forță e o caracteristică intrinsecă, permanentă a operei sale. Am urmărit pendularea sa de la figurativ la abstract, construind de cele mai multe ori punți între cele două lumi  - oricum divers și arbitrar definite. 

Împotrivindu-se  oricărei  prezentări descriptive a lucrărilor sale, Lucian Christian Hamsea respinge a priori atât încercările de a încadra schematic și laconic programul său artistic, cât și comparaţiile sau referinţele care l-ar putea defini – în cel mai bun caz – doar parţial.


Mirabile fiinţe războinice
După câteva decenii în care a avut „personale” în toată Europa (în plus, a predat artă la Universitatea de Stat din Tbilisi, Georgia, și a realizat fresce de mari dimensiuni în Mexic), Hamsea a expus și în România, la Galeriile de Artă Contemporană ale Muzeului Naţional Bruken­thal, în 2007, anul în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, precum și în spaţii culturale românești – de la ICR Berlin la Accademia di Romania, la Roma.
La zece ani distanţă, în 2017, revine în orașul copilăriei și adolescenţei sale, Brașov, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, pentru o expoziţe-eveniment, Mirabila Fiinţă, propunând o serie de creaturi mitice, grifoni postmoderni, de inspiraţie etruscă,  animale hibride, șerpi și tauri, dar și un ciclu de lucrări având în prim-plan războinicii tribului Masai, din Kenya, o temă-pretext pentru  ipostaze imaginare, fals-e­ro­ice, poate cel mai bun exemplu al umorului minunat, sensibil, ironic și autoironic al lui Lucian Christian Hamsea, căci războinicii sunt și ei mirabile fiinţe, reinventate de artist în situaţii absurde și tandre totodată. În Mirabila Fiinţă, subiectele devin pur și simplu, dezvoltând o viaţă, o identitate și o conștiinţă aparent independente de voinţa artistului, exprimate prin mijloacele limbajului plastic. 
În cea mai recentă expoziţie a sa, Mission: Abstract, pe care o puteţi vizita încă la Galeriile de Artă Contemporană ale Muzeului Naţional Brukenthal, unde Hamsea se întoarce după mai bine de un deceniu, artistul a decis să renunţe la colecţiile sale de „fiinţe mirabile”, de animale fantastice, de războinici tandri și de peisaje simbolic-istorice, pentru a se dedica – definitiv și complet, declară el – artei abstracte. 


Mission Abstract, expoziţia unei metamorfoze exemplare
Ultima sa perioadă creativă se materializează într-o colecţie reprezentativă a unor imagini pline de forţă și marcate de ductul caracteristic lui Hamsea, colecţie care devine propunere a unei noi realităţi, o realitate abstractă, dar nu mai puţin atrăgătoare și nu mai puţin integrată în opera de până acum a artistului. Regăsim patosul său pentru culoare intensă, de această dată în exprimare abstractă și nondescriptivă, marcată de o incontestabilă maturitate. 

Energia sa artistică, recunoscută și descrisă de exegeţi ai creaţiei sale, parte importantă din identitatea sa, e combinată cu o enormă, gingașă, dureroasă fragilitate – și nici o lucrare dintre cele aparţinând seriilor prezentate nu scapă acestei paradoxale combinaţii. Privirea e mereu condusă de liniile puternice, conturând suprafeţe distincte, în care culorile sunt așezate cu o muzicalitate clară, după raţiuni știute doar de artist, în combinaţii care reușesc să creeze întotdeauna o puternică impresie. 

Ca în toate perioadele sale, artistul se reclamă un împătimit al culorilor: puternice, strălucitoare, aproape nerușinate în obrăznicia lor luminoasă, lipsite de inhibiţii și de rezerve. Culorile lui Hamsea au o melodie neașteptat de armonioasă, care se lasă descoperită abia după întâia întâlnire, posibil șocantă, probabil iritantă, fiindcă artistul refuză să picteze pentru a plăcea: lucrările sale sunt, indiscutabil, strigăte de luptă modulate astfel încât, dincolo de zgomot și furie, să se audă încă, limpede, calm, glasul de copil al spiritului său ludic, evidentă fiind aplecarea naturală către binomul putere-fragilitate, un binom care definește și personalitatea artistului.

Mission Abstract e cu mult mai mult decât o colecţie de lucrări realizate într-un stil unitar, aparţinând unui interval de timp definit, unite de un concept „traductibil” în cuvinte. Este expoziţia unei metamorfoze exemplare a mesajului artistic – păstrând elementele-cheie de identitate vizuală, dar renunţând complet la cele figurative, mult mai ușor descifrabile, care delectau și flatau privitorul.
Registrul exprimării e cu totul altul, de o surprinzătoare gravitate, în pofida culorilor pline de lumină și căldură. Ușurinţa descifrării mesajului figurativ – dublată de satisfacţia complice a înţelegerii subtile (căci „poveștile” hamsiene continuă întotdeauna, în straturi succesive ale înţelegerii, dincolo de suprafaţă) – este înlocuită de provocarea analizei inexacte și nesigure a unui mesaj abstract, în care privitorul e condus doar de linii și culoare. 
Niciodată vocea sa artistică n-a fost mai puternică, mai clară, mai impresionantă ca în această declaraţie cu valoare de program care e Mission Abstract.

Scurtă biografie artistică:

Născut la Brașov în 1962, plecat ilegal în Occident cu câteva luni înainte de Revoluţie, Lucian Christian Hamsea a studiat pictura și sculptura la Academia de Belle Arte Nürnberg și a predat pictură și studii de artă contemporană la Universitatea Erlangen-Nürnberg și la Academia Naţională de Arte Tbilise, Georgia, care i-a acordat titlul de Profesor Honoris Causa. Trăiește și lucrează la Erlangen, Germania.
Este cofondator și președinte al Academiei Luciana, care organizează tabere și cursuri de artă în Civitella d’Agliano, Italia; prezent cu lucrări în importante colecţii publice, între care se numără și Muzeele Vatican, Patrimoniul Naţional al României prin ambasadele și consulatele generale ale României la Berlin, Sfântul Scaun, München și Accademia di Romania Roma, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional al Kirgistanului, colecţia permanentă a Muzeului Schweinfurth, Germania, și în numeroase colecţii particulare din întreaga lume.
Lucian Christian Hamsea, Mission: Abstract, pictură. Expoziţie personală în Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, 5-28 mai 2018.
Lucian Christian Hamsea, Landmarks, album retrospectiv trilingv (română, engleză, germană), 224 pagini. Publicat la Editura Muzeului Brukenthal Sibiu, 2018. Texte de dr. Harald Tesan, Adina Scutelnicu, dr. Cristina Simion, Roxana Florina Popa. 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe