Fă ce vrei!

Maria Bilașevschi Publicat la: 30-05-2018

Fă ce vrei! Declamație sau mustrare, libertate emfatică sau limitarea acesteia, acceptare ori refuz, individual sau colectiv? Deznădejde, apăsare, confuzie, iluzie, speranță. Ionuț Filimon conturează o lume în care ființa umană acționează ca o marionetă, megafon, atât a artistului, dar și a privitorului. Carcase ale unor „suflete moarte” aliniate într-un marș forțat, trupuri ce caută a se elibera de sub presiunea exteriorului, fragmente de corp ce amintesc de un martiraj, toate sunt rămășițe ale alegerilor dintr-un anumit moment. De la distanță, Ionuț Filimon poate părea că se întrebă dacă oare am ajuns cu toții atât de aproape de margine, înstrăinați și abrutizați.

 

La 23 de ani, Ionuț Filimon aduce în fața publicului o expoziție plină de semnificații, ce poate fi citită în trei direcții principale distincte. Mulți dintre cei prezenți cunosc mesajele pe care Ionuț le-a lăsat în diferite locuri publice mai mult sau mai puțin ferite privirii, sub forma în primul rând a mesajului scris și a siluetelor care, desprinse din context, ar putea părea a fi parte dintr-o bandă desenată. O primă direcție a interpretării ține de cadrul politic actual românesc, manipulator pe de o parte, servil pe de cealaltă, în centrul căruia individul contorsionat sub presiune sau rușine încearcă să se ridice, purtând cunoscutele pancarte eliberatoare; mesajul inscripționat pe acestea „Fă ce vrei!” nu dezvăluie o trădare, ci o stimulare. Fiecare personaj, astfel, pare a face parte dintr-un supraorganism ce-l înghite și-l regurgitează sub forma unei carcase noi, vidată de conștiință sau voință, puțini fiind cei care refuză alinierea. O altă direcție ar fi cea a resurectării nevoii de a crede, întoarcerea omului către pietate, către făpturi protocreștine surprinse într-un ritual, artistul inventând noi totemuri ce amintesc de posibili apostoli ori a unor personaje subpământene ce facilitează trecerea sufletelor.

Însă direcția spre care artistul și-ar dori vizionarea ține de autodevenire. Observând dinăuntru ceea ce se petrece la exterior, Ionuț Filimon alege să accentueze sau să individualizeze anumite părți anatomice ale individului ori să-l contopească într-o masă amorfă, fără individualitate, răsturnată cu susul în jos. Fiecare personaj pare a reprezenta un viciu, o slăbiciune a umanității, o ipostază supremă ușor ridiculizată în grafică, un dualism între ceea ce este cu adevărat și ceea ce pretinde că este. Ionuț Filimon scrie un eseu plastic despre superficialitate, despre lipsa caracterului, despre impostură, despre frică. De aici și motivul craniului, inovat adesea în grafică, eternul vanitas vanitatum ce amintește cât de tranzitorie este existența și cât de instabile sunt reperele de suprafață.

Fragmentele de corp ce veghează, alungite ori contorsionate, disecă prin privirile brute, aspre, reci sau suferinde ațintite asupra spectatorului ori asupra lor înșile tot ceea ce știm despre om, credință, societate. Dintre ele, cele două autoportrete ale artistului cu ochii închiși, înconjurat de o mare de chipuri necunoscute, alături de celelalte năluci ce ne conduc prin acest jurnal-labirint, și cel cu ochii larg deschiși ne arată dimensiunea acceptării, asumării existenței și manifestării acelor spaime ce îndepărtează individul de sine însuși.

Prin această expoziție, acceptată ca o stare de spirit, Ionuț Filimon ne îndeamnă să preluăm fiecare element, să-l interpretăm din perspectiva unui proces de decantare, purificare; prin fiecare personaj-totem artistul se dezvăluie, se descarcă, se descoperă și se acceptă. Protestul la care ne invită Ionuț Filimon este legat de propria ființă, se îndreaptă împotriva limitărilor autoimpuse și împotriva pereților imaginari și restrictivi ai minții. Fă ce vrei! este o expoziție care ne arată că maturitatea nu stă în decenii de experiență, ci în găsirea unei traiectorii sincere față de tine însuți. Fă ce vrei! este o eliberare, o certitudine că odată exorcizate și personalizate sub forma unui chip, ipostază, siluetă, spaimele, angoasele, frustrările devin obiecte de recuzită.

Fă ce vrei! este mantra lui Ionuț Filimon, translatată în lemn sau tuș într-un stil în care efectul cathartic eliberează atât pe autor ,dar și pe spectator din capcana semnificațiilor șablonarde.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe