Stânga franceză, discursul corect politic și teroriștii islamiști

Bogdan Călinescu Publicat la: 20-12-2016

Într-un raport publicat la începutul lunii octombrie, Banca Mondială realizează portretul tip al soldaților recrutați de gruparea islamică Daesh. Surpriză pentru cei care explică terorismul ca fiind rezultatul inevitabil al sărăciei și frustrărilor sociale: 43,3% dintre soldații recrutați de Statul Islamic au terminat liceul, iar 25,4% dintre ei au o diplomă universitară (să ne aducem aminte că Mohamed Atta, liderul atentatelor din 11 septembrie 2001, era doctorand…). Doar 1,3% dintre ei sunt analfabeți. Majoritatea celor care nu au făcut studii superioare aveau o slujbă înainte de a pleca în Jihad. Aceste concluzii sunt confirmate de o notă a Centrului de Prevenire a Derivelor Sectare, din care reiese că jihadiștii francezi provin din clasele de mijloc și din familii de atei!

 

Tot „incorect ideologic” e și faptul că periferiile (Seine-Saint-Denis etc.) cu probleme ale Parisului nu sunt mai sărace decât departamentele Ariège sau Meuse, unde nu sunt astfel de probleme (prin acest termen trebuie înțeles, în limbaj corect politic, că sunt zone violente în care tinerii își exprimă nemulțumirea față de condițiile în care trăiesc distrugând și arzând mașini sau clădiri).

Situată pe o altă planetă, stânga franceză a adoptat proiectul de lege intitulat „Egalitate și Cetățenie”, al cărui scop e acela de a „corecta fracturile societății franceze aduse la lumină de recentele atentate”. Înțelegem deci că teroriștii sunt „victime ale societății”! „Ca să protejăm tinerii de idei obscurantiste și de diviziuni, trebuie distruse piedicile cu care se confruntă o parte din populație”, și anume „apartheidul teritorial, social și etnic”. „Piedicile” sunt legate de originea și religia persoanelor care ar fi, dacă ne luăm după autorii textului, lezate în viața socială. Așa încât se propun mai multe măsuri. În primul rând, la Universități va fi autorizat un dispozitiv ce le permite tinerilor originari din „zone sensibile” să devină studenți. De asemenea, același sistem affirmative action va fi aplicat și în administrație. Consiliul Superior Audiovizual va veghea la emisiunile de radio și televiziune ca să respecte cota acordată „minorităților”… De ce nu o emisiune realizată de Statul Islamic?! Cu siguranță, minoritățile sociale, etnice și religioase vor fi perfect reprezentate.

Teroriștii islamici nu au numai scuze sociale. Ei pot fi considerați bolnavi psihic și.. eliberați pentru a urma un tratament medical. Asta s-a întâmplat acum câteva săptămâni, când un tânăr musulman a înjunghiat mortal un bătrân de 86 de ani. Judecătorii au decis, în primă instanță, să-l elibereze pentru a efectua o „monitorizare psihologică”. După câteva zile, s-a descoperit că junele încercase să plece în Siria și că fusese în contact cu reprezentanții Statului Islamic.

*

La un liceu din orășelul Aubervilliers (situat în departamentul Seine-Saint-Denis), o profesoară de matematică le-a cerut elevilor să interpreteze geometric gestul coregrafic (dab) pe care-l face jucătorul de fotbal Pogba (Manchester United și echipa Franței) după ce înscrie un gol. Pe când o dictare cu una dintre declarațiile lui Mutu?

*

Și în Franța se plagiază. Nu la nivelul României, dar se întâmplă. Cunoscutul prezentator de televiziune Patrick Poivre d’Arvor a fost prins cu mâța-n sac acum câțiva ani când a vrut să fie expert în Hemingway. A publicat o biografie a romancierului american în care s-au descoperit peste o sută de pagini „inspirate” din o altă biografie, scrisă de un adevărat cunoscător al lui Hemingway. Asta nu l-a împiedicat pe Poivre d’Arvor să publice alte cărți și să prezinte emisiuni de televiziune…

Alain Minc e considerat un „expert în probleme economice și politice”. A fost, pe rând, consilier al unor politicieni de stânga și de dreapta. Prezent frecvent în presă, la radio și la televiziune, Minc e un intelectual „ascultat” în Franța. În septembrie, a obținut Premiul pentru eseu politic, deși a fost condamnat de două ori pentru plagiat: în 2011, după ce a publicat un eseu despre Spinoza copiat dintr-o teză de doctorat, și în 2013, pentru o biografie a fostului funcționar din regimul de la Vichy, René Bousquet, „inspirată” de o altă biografie…

*

Țiganii noștri se adaptează foarte bine la vremurile noi: cerșesc dându-se drept sirieni. Din 5 persoane controlate la Paris în această vară, 4 sunt țigani români și doar una e din Siria!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe