Spații alternative în arta contemporană cipriotă

Oana Maria Nicuță Publicat la: 04-10-2016

Dacă în România scena artei alternative independente a pierdut în ultimii ani din potențialul său și din impactul asupra publicului, reducându-se treptat atât spațiile de expunere, cât și evenimentele artistice în sine, se pare că situația este diferită în Cipru. Situația economică generală, dar mai ales interesul constant pentru practica artistică independentă fac în așa fel încât artiștii și agenții culturali ciprioți să ofere un răspuns valid în contextul internațional al artei contemporane.

 

De la Point Center for Contemporary Art, un spațiu din vechiul centru comercial al Nicosiei, care este susținut de organizația nonprofit cu același nume, ce sprijină, pe lângă proiecte artistice locale și internaționale, proiecte din domeniul filmului, arhitecturii sau performance-ului, la Galeria Gloria, un mic spațiu fondat în 1977, și la mai noua Omikron Gallery, fondată în 2005, deținătorii lor, dar și curatorii invitați reușesc să mixeze echilibrat între potențialul artiștilor locali și cel al scenei artistice internaționale.

Situat într-o zonă mai îndepărtată de centrul orașului Nicosia, Artist-led Project Space este o galerie localizată în spațiul reamenajat al unei foste hale și coordonat de teoreticianul Peter Eramian și artistul Stelios Kallinikou, care acum câțiva ani s-au decis să-i ofere publicului insulei un contact real cu arta alternativă locală, dar și internațională. Poate unul dintre cele mai interesante proiecte ale lui Peter Eramian este editarea începând cu anul 2012 a revistei The Cyprus Dossier, care se dorește a fi o platformă pentru dialogul interdisciplinar asupra temelor culturale, dar și sociale ale locuitorilor insulei. Câteva dintre evenimentele discutate pe larg în cadrul acestei reviste de-a lungul ultimilor ani au fost expoziția Terra Mediterranea – In Crisis (2012), care a avut loc la Nicosia Municipal Arts Centre, participarea Ciprului la cea de-a 55-a ediție a Bienalei de la Veneția (2013) și International Artist Initiated, un proiect organizat la David Dale Gallery ca parte a Glasgow 2014 Culture Programme for the Commonwealth Games, pentru care Peter Eramian a curatoriat expoziția Non-Standard Testimonials. Revista, care se distribuie gratuit sau poate fi citită direct de pe internet, constituie o importantă sursă de informare asupra artei contemporane din Cipru.

Unul dintre cele mai recente proiecte deschise în spațiul Artist-led Project Space este cel de la mijlocul lunii septembrie, „Europa Europa!”, al tânărului artist cipriot Faysal Mroueh. Născut în 1987, acesta a studiat arta la Londra și a urmat cursuri postuniversitare în cadrul rezidenței De Ateliers din Amsterdam, iar proiectul este rezultatul unei șederi în Indonezia.

Compusă din fotografii înscenate, două videouri și o instalație de obiect, expoziția a fost structurată pe trei spații clare. Acestea ne vorbesc despre situația actuală a civilizației umane, relațiile sociale și interumane în epoca digitală și cyberspace-ul ca realitate paralelă, prin metafora unei călătorii interspațiale și intertemporale. Prin personaje fantastice, intergalactice, scenografii precare și dialoguri absurde între personaje aflate la limita genurilor sexuale, artistul construiește un mediu imersiv, din care extragem idei legate de migrație, identități aflate la graniță și povești despre ce mai înseamnă astăzi civilizația în forma sa clasică, europeană. În același timp, lucrările lui Mroueh meditează asupra fenomenului migrației în spațiu, ca un nou stadiu al civilizației umane.

Importanța spațiilor alternative și independente din punct de vedere financiar le oferă artiștilor libertatea de a expune proiecte diverse și, în același timp, de a obține vizibilitatea dorită în rândul publicului dornic de noutate. Înțelegerea acestei importanțe face în așa fel încât scena artistică să capete o dimensiune dinamică, o diversitate productivă și mai ales capacitatea de interacțiune a scenelor artistice pe plan internațional.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe