Interviu cu scriitorul Dan Lungu, managerul FILIT

Andrei Giurgia Publicat la: 13-07-2015

„Va fi o ediție limitată, simbolică, restrânsă,
pentru a marca dorința noastră de a continua, urmând ca anul viitor,
pe formula fundației, să revenim la formatul consacrat al FILIT-ului”

 

Autosuspendată inițial din cauza presiunilor politice, ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) se va desfășura sub o formă restrânsă, pentru a marca dorința de continuitate a organizatorilor, dar și din respect pentru publicul iubitor de literatură. Despre cum va arăta ediția a III-a, cum s-a ajuns la această decizie și cum se va organiza FILIT anul viitor, ne vorbește scriitorul Dan Lungu, managerul festivalului, în interviul acordat pentru revista TIMPUL.

 

Cum s-a ajuns la decizia ca a III-a ediție a FILIT să fie una restrânsă anul acesta?

Am ajuns la această soluție din două rațiuni. Prima este de ordin simbolic: fiind restrânsă, ea continuă să fie un protest, dar în același timp este o ediție de continuitate, prin care arătăm și flexibilitatea noastră de a continua lucrurile. Prin dimensiunea ei, arătăm că este și un protest la mijloc, care continuă sub o anumită formă. A doua rațiune este de ordin practic, pentru că în urma denigrării festivalului, în urma celor trei comunicate de presă venite parțial din zona finanțatorului, care au decredibilizat festivalul, continuăm să avem mari probleme cu externalizarea serviciilor; nu vin firme care să se înscrie la licitații, tocmai ca să nu intre într-un scandal, să nu pice la mijloc în dispute politice. Faptul că este o ediție restrânsă, limitată, este și o consecință practică a faptului că nu putem externaliza o bună parte din servicii. Or, realizarea festivalului la dimensiunea FILIT-ului de altădată ar însemna externalizarea multor servicii, pentru că, până la urmă, Muzeul Literaturii Române este o instituție mică și nu are oameni specializați pentru tot ceea ce îi trebuie unui festival de o asemenea amploare și calitate. Am ajuns la această formulă din cele două rațiuni menționate, obținând la schimb din partea autorităților promisiunea unui buget asemănător pentru ediția de anul viitor, dar pe o fundație culturală, dedicată special FILIT-ului, care să aibă printre membrii fondatori, în afară de Consiliul Județean, poate Primăria, plus câteva entități private, oameni de afaceri, firme care vor să susțină festivalul și care să aibă, totodată, un consiliu de administrație mai eclectic, ieșind astfel din zona de influență strict politică. Fiind un consiliu de administrație făcut din mai multe tipuri de membri fondatori, influența politică asupra festivalului scade. Până acum, fiind la Muzeul Literaturii, care este o subordonată a Consiliului Județean, evident că influența era directă. Așa funcționează toate festivalurile mari și din țară și din lume: pe o fundație.

 

Concret, cum va arăta ediția de anul acesta?

Vor fi doar trei zile, în aceeași perioadă anunțată: probabil vineri, sâmbătă și duminică (2, 3, 4 octombrie 2015). Nu este o decizie finală, dar așa arată discuțiile în acest moment cu echipa organizatoare. Va fi o seară la Teatrul Național, o zi cu lecturi în licee și o zi în care vom avea mese rotunde cu traducători. Nu am renunțat la rezidențele FILIT pentru traducătorii străini, școala de vară pentru traducători pe care o facem împreună cu Ipoteștiul și cele trei rezidențe pentru autorii români. Ele rămân tot în cadrul FILIT. Partea de platformă culturală rămâne. Am restrâns partea de evenimente. Va fi o ediție limitată, simbolică, restrânsă, pentru a marca dorința noastră de a continua, urmând ca anul viitor, pe formula fundației, să revenim la formatul consacrat al FILIT-ului.

 

Vor fi prezenți și invitați la această ediție restrânsă?

Vor fi o parte dintre traducătorii care au rezidențe în această perioadă, autori români. Vedem dacă putem aduce și autori străini. Vom relua demersurile. Este foarte târziu pentru autorii străini de prim rang, care au în general programul făcut pe un an și jumătate, doi înainte.

 

„Protestul FILIT-ului este un eveniment care va schimba viziunea oamenilor politici asupra culturii”

S-au purtat multe negocieri cu partea politică. Cine a dorit mai mult ca ediția de anul acesta să se desfășoare sub această formă, după ce inițial s-a anunțat că FILIT-ul de anul acesta nu se va mai desfășura?

Este și un rezultat al negocierilor, și o dorință de a marca continuitatea. Ne-am dorit să nu dezamăgim publicul. Noi îl vom face restrâns, dar ce vom face și anul acesta va fi de foarte bună calitate. Publicul va avea mai puțin, dar de aceeași calitate ca și până acum. Noi am primit foarte multe reacții din partea publicului, și de susținere, dar și de dezamăgire că nu se mai ține festivalul. În felul acesta, noi venim și în întâmpinarea publicului prin ediția aceasta restrânsă.

 

Politicul a învățat ceva din acest protest? Cum vedeți dumneavostră lucrurile?

Eu cred că sunt câteva lecții pe care le-am învățat și noi, ca organizatori, și politicul. Eu zic că relațiile dintre zona culturală și zona politică în Iași, de acum încolo, vor arăta un pic altfel. Eu cred că protestul FILIT-ului este un eveniment care va schimba viziunea oamenilor politici asupra culturii. Vor învăța că ei, stăpânii bugetului, mai au nevoie și de altceva pentru a face un mare festival. Mai contează resursele umane, contactele, încrederea. Când finanțatorul își discreditează propriul proiect, ceva nu este în regulă. Ei nu au realizat adevărata dimensiune a festivalului. Valul uriaș de simpatie, sutele de voci care ni s-au alăturat, care ne-au încurajat, unele din străinătate, mari personalități... le-au dat adevărata dimensiune a FILIT-ului. Ei acum au realizat ce înseamnă acest festival. Când oameni care nici măcar nu au fost la FILIT spun că este cel mai mare eveniment literar al țării numai după ce au văzut la televizor, răuvoitor să fii și să nu-ți dai seama că într-adevăr a fost și poate fi în continuare ceva extraordinar, unic în peisajul literar românesc.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe