George Mihăiță: „Nu am mai fost nicăieri omagiat așa cum am fost la acest festival”

Cristieana Puravu Publicat la: 28-05-2015

Nu accidental s-a făcut o reconstituire a proiecțiilor difuzate în ediția a VI-a, din cadrul Serilor Filmului Românesc TIMPUL. Toată povestea acestui proiect a făcut să se reîntâlnească oameni care au creat adevărate pagini de istorie în cinematografia românească. Gala ce a marcat startul evenimentului a fost un adevărat prilej de aducere-aminte a momentelor de acum 47 de ani, când s-a filmat Reconstituirea, în regia maestrului Lucian Pintilie. A fost consimțit în unanimitate artistică faptul că adevărata Gală de lansare a filmului a avut loc pe 6 mai 2015, la Iași, chiar dacă pentru acesta a trebuit să treacă peste patru decenii de viață.

 

George Mihăiță, actor

„Am primit întâmpinarea Iașului cu cea mai mare satisfacție. Nu există bucurie mai mare pentru un actor decât să fie văzut de către spectatori vechi și noi. Și am fost văzut de oameni care m-au urmărit și în alte filme, dar și în alte spectacole de teatru cu care am mai venit la Iași, iar asta a fost o mare bucurie pentru mine. Nu am mai fost nicăieri omagiat așa cum am fost la acest festival.”

 

Vladimir Găitan, actor

„Văd cu cei mai buni ochi inițiativa voastră, a studenților, de a mări acest festival de la an la an. Credeți-mă că sunt cu trei ani mai îmbătrânit, mai obosit, fiecare drum este un efort pe care îl fac tot mai greu, iar dacă l-am făcut, asta dă dovadă că vă prețuiesc această muncă și această dorință de a face ceva pentru filmul românesc.”

 

Adrian Păduraru, ambasador cultural al festivalului

„Titulatura mea de ambasador al acestei ediții e speranța mea că pot ajuta acest Festival să crească și să devină unul foarte, foarte important. E o bucurie să mă întâlnesc cu oameni de mare valoare din profesia mea, e o bucurie să văd că oamenii sunt interesați de filmul românesc și mă bucur de speranța că acest festival poate determina creșterea numărului de cinematografe în România.”

 

Adriana Nazarciuc, director general Adenium (producătorul festivalului)

„A fi producător implică o responsabilitate de nebănuit, pentru că îți revine sarcina să transpui în viață, dându-le culoare și strălucire, ideile unor oameni minunați, așa cum sunt organizatorii acestui festival. Aceștia fiind tineri, iar ideile lor, printre cele mai îndrăznețe, unui producător nu îi este deloc ușor, mai ales că standardele sale sunt deosebit de înalte.”

 

Ileana Popovici, actriță

„Această primă seară a fost una lăsată de Dumnezeu, așa, cu mult har, cu multă iubire, cu o stare și o încărcătură emoțională extraordinar de pozitivă. Am fost foarte, foarte bucuroasă să văd filmul de la cap la coadă cu Mihăiță și cu Găitan de mână și am considerat că abia aceasta a fost premiera filmului Reconstituirea, iar pentru asta vă mulțumesc din suflet.”

 

Irina Margareta Nistor, consultant cinematografic al festivalului

„Mă întreb ce o să mai facă acești studenți la anul, după ce, acum, au realizat o combinație de carte, pictură și filme vechi și noi. Dacă o țin tot așa, vor merge în progresie geometrică, cu mine în frunte, înfiată de ambasadorul acestei ediții.”

 

Daniel Șandru, directorul revistei TIMPUL

„O privire de ansamblu îmi arată că cea de a șasea ediție a Serilor Filmului Românesc TIMPUL a fost un regal artistic, reușind să «reconstituie» directa legătură dintre tradiția cinematografică autohtonă și valorile, deopotrivă regizorale, scenografice și actoricești, ale «noului val». Remarc, de asemenea, interesul crescut al publicului pentru filmul românesc de bună calitate, indiferent de epoca în care acesta a fost realizat, precum și importanța menținerii unui permanent dialog între cinefili și personalitățile de prim rang ale cinematografiei noastre.”

 

Pușa Darie, actriță

„Este senzațional. Sunteți niște oameni minunați, meritați toate aplauzele pentru munca depusă și vă mulțumesc tare mult pentru invitație. Sper ca acest Festival să devină o tradiție.”

Andrei Duban, actor

„În trecut am apărut în mai multe filme și, de eram chemat pe undeva, mi se părea ceva normal, dar acum am spus: «Wow! În ziua de astăzi există oameni în România, și mai ales studenți, care să organizeze festival de film!» Sincer să fiu, mi s-a părut ireal, dar m-a bucurat foarte tare.”

 

Dorian Boguță, actor

„Sunt trei grupuri de cuvinte ce definesc experiența trăită aici, la Serile Filmului Românesc TIMPUL: revederea cu Iașul, public tânăr și multă baftă”.

 

Emilian Oprea, actor

„Am primit cu mare bucurie invitația la acest festival, îl cunoșteam pe Andrei Giurgia. Noi am mai venit aici, de vreo două ori, cu proiecții. Sper ca cei care pleacă de la film să își pună niște întrebări și să nu vorbească prea mult. Generaţia mea este destul de amorţită. Nu ştiu de ce. Şi noi ne întrebăm de multe ori, pentru că probabil suntem o generaţie aparte, eram copii în comunism, a venit revoluţia, am fost destul de dezorientaţi. Am avut un moment de mare speranţă în ’96, mă refer la generaţia mea, ’77-’78. A venit apoi multă dezamăgire şi cred că asta ne-a făcut cumva să nu ne mai intereseze aspectul social-politic din ţară. Acum, probabil că, alături de generaţia mai tânără, o să ne dezmorţim şi noi.”

 

Teodor Corban, actor

„Sintagma «covorul roșu» e o vorbă. Important e că sunt covoare prețioase, în sensul că festivalurile au o cotă foarte mare și mai important pentru cinematografia română este că unele filme sunt confirmate la festivalurile de afară. Actorii sunt precum caii. Ei dorm, se știe, în picioare. Actorul, la fel, câtă vreme e în picioare și nu se lasă copleșit de probleme, este încă valid.”

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe