„Zilele Eminescu” la Botoşani

Gabriel Cheșcu Publicat la: 12-03-2015

Pe 14 și 15 ianuarie s‑au des­fășurat la Botoșani, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Uniunii Scriitorilor din România, „Zilele Eminescu”, organizate de Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Local Botoșani, Consiliul Judeţean Botoșani, Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani, Fundaţia Culturală Hyperion – Caiete Botoșănene Botoșani, Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, Teatrul „Mihai Eminescu” și Societatea Culturală „Raluca Iurașcu” Vorona.

Manifestările s‑au desfășurat la Botoșani, Ipotești și Vorona și au inclus întâlniri cu scriitori, prezentări și lansări de carte și reviste literare, recitaluri de poezie, expoziţii și concerte.

În cadrul suitei de evenimente, au fost acordate Premiile Naţionale de Poezie „Mihai Eminescu” pentru anul 2014, la două secţiuni: Opera Omnia și Opus Primum. Juriul primei secţiuni, alcătuit din Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Ion Pop, Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu și Ioan Holban, a decis ca premiul să fie acordat poe­tului și prozatorului Gabriel Chifu. Au mai fost nominalizaţi: Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu, Marta Petreu, Aurel Pantea, Ioan Moldovan și Lucian Vasiliu. La secţiunea Opus Primum, jurizată de Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Daniel Cristea‑Enache, Andrei Terian și Vasile Spiridon, câștigătorii  desemnaţi au fost Ștefan Ivas, pentru volumul Mila schimbă gustul cărnii, și Merlich Saia, pentru cartea Garda de corp. În cadrul Galei, desfășurate în sala Casei Tineretului din Botoșani, actorul Constantin Chiriac a susţinut spectacolul Domnule și frate Eminescu, iar poetul Ion Mureșan a lansat volumul de Poezii din colecţia Poeţi Laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe