File dintr-un jurnal de Thassos

Codruţ Constantinescu Publicat la: 24-02-2015

Faptul că regimul comunist nu a pus piciorul niciodată în Grecia este ușor recog­noscibil imediat cum pătrunzi în ţară, arhitectura hidoasă (mă refer în special la celebrele blocuri infecte comuniste care au distrus faţadele și esenţa orașelor noastre) care a împânzit întregul lagăr de la Dresda la Vladivostok nefiind prezentă. Este drept, doar cineva care a trăit în lumea ex-comunistă își poate da seama de această nuanţă subtilă.

Răsfoind o broșură ce rezumă în limba română istoria insulei,  plină de greșeli de ortografie, am rămas surprins când am aflat că Mehmet Ali, conducătorul de origine albaneză al Egiptului, o forţă în lumea musulmană din secolul al XIX-lea, înainte ca această ţară să intre pe orbita gravitaţională a Imperiului Britanic, s-a născut tocmai în Kavala și a copilărit în Theologos, capitala insulei Thassos în perioada dominaţiei otomane, fapt amintit cu multă mândrie, mai ales pentru că fiul adoptiv al insulei a reușit, atunci când a avut ocazia, să preia în stăpânire mica insulă, drept preţ pentru contribuţia militară oferită muribundului Imperiu Otoman la înăbușirea insurecţiei… elene. Complicată-i istoria în Balcani. Dar eroii sunt bineveniţi!

Pentru cei care se îndrăgostesc iremediabil de Elada este minunat faptul că îţi trebuie probabil o viaţă întreagă pentru a o explora cu adevărat și poate nici măcar în întregime, luând drept bază de calcul un concediu de odihnă de maximum două săptămâni pe an. Dacă ești danez sau german, visul este cât se poate de realizabil, pentru că preţurile la bunurile imobiliare sunt mult mai scăzute decât înainte de criză, care, chiar dacă a lovit puternic Grecia, nu pare să fi lăsat urme foarte adânci în viaţa de zi cu zi a locuitorilor săi. Evident, nu știu cât de mult s-au tăiat pensiile și salariile bugetarilor. Tocmai de aceea, priveliștea pe care o descoperă un turist care petrece o săptămână într-o altă lume nu poate fi decât superficială, pentru că el oricum vine predispus să vadă doar partea frumoasă, nu are chef să-și încarce conștiinţa și memoria cu posibilele părţi negative ale unui sejur.

Nu ai cum să nu fii elenofil (mă gândesc că doar naziștii, comuniștii, islamiștii și, eventual, adepţii corectitudinii politice ar putea rămâne insensibili la farmecul bătrânei Elada), combinaţia fatală fiind cea care se stabilește într-un echilibru fragil, dar etern, între o natură foarte permisivă vieţii și senzualităţii ei și o cultură fabuloasă, care a lăsat vestigii chiar și într-o locaţie destul de periferică a lumii elene antice, pentru că, să fim onești, Thassos a fost doar o insuliţă de mâna a doua în complicata geopolitică a Antichităţii elene, doar un furnizor de marmură pe care s-a bazat prosperitatea insulei și, eventual, o zonă tampon între Atena și lumea orientală. Nu poţi fi un iubitor al umanităţii și frumosului fără să fii sensibilizat de Grecia. „S-au întâmplat lucruri minunate în Grecia – se întâmplă lucruri într-adevăr minunate, care nu se pot întâmpla altundeva pe pământ. Ca și cum El ar încuviinţa, Grecia rămâne sub protecţia Creatorului. Se poate că și ceilalţi oameni să aibă necazurile lor mărunte, dar se simte mâna magică a lui Dumnezeu și, orice ar face sau ar vrea să facă oamenii, Grecia continuă să fie o grădina sacră – și credinţa mea este că va rămâne așa până la sfârșitul lumii” (Henry Miller, Colosul din Maroussi). Sau: „Grecii! spuse iarăși. Kyros! Strălucitor cuvânt! Vocale pe care semiţii și saxonii nu le cunosc. Kyrie! Aureola intelectului. Kyrie eleison! Făcătorul de closete și constructorul de cloacă nu vor fi niciodată stăpânitorii spiritului nostru. Suntem vasalii cavaleriei catolice a Europei care s-a năruit la Trafalgar și ai imperiului spiritului, nu un imperium, care s-a coborât în adâncuri odată cu flota ateniană la Aegostopotamos. Da, da. S-au coborât în adâncuri. Pirus, înșelat de un oracol, a făcut o ultimă încercare să mai întoarcă vremurile de aur ale Greciei. Loial unei cauze pierdute” (James Joyce, Ulysses).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe